Ssk simdi e-devlette

E-devlet uygulamalarının hayatımıza girmesi ile bildiğiniz gibi bir çok konuda hayatımız kolaylaştı. Daha doğrusu bir çok uygulama hayatımızı kolaylaştırmak adına hayata geçirildi ama ne kadar hayatımızı kolaylaştırdı işte orası biraz tartışmalı bir konu. Muhakkak e-devlet uygulamaları modern milletlerde olması gereken hatta gelişmiş ülkelerde bir rivayete göre 20 yıl önce başlamış bir hizmet. Genel hatları ile bakıldığında vatandaşın işlemlerini kolaylaştırmak, dilekçeden şikayete, kayıttan hizmet sorgulamaya kadar bir çok noktadaki eskiden ayak üstü giderek ve bekleyerek yaptığı işi koltuğundan internete bağlanarak yapmasına imkan veren bir sistem.

Peki ne kadar hayatımızı kolaylaştırıyor ya da gerçekten vaat edildiği gibi kolaylıklar getirdimi ve biz millet olarak ne kadar bu icadı kullanıyoruz gibi değişik sorular karşımıza çıkıyor. Edevlet uygulamaları elbetteki hayatımızı kolaylaştıran bir şey ve biz ondan alabildiğimiz kadar faydalanabiliriz. Bu proje ilk başlarda zaten interneti hemen her işinde kullanan insanları hedefleyerek hayata geçirilmiş bir projedir. Edevlet ile zamanla haşır neşir olanlar kaçınılmaz olarak "ben yaptım" diyerek ortaya çıkacak ve başkalarınında işini hallederek toplumu yavaş yavaş lanse edecek. Buraya kadar tamam çok hoş. Peki neden o zaman nüfusuna oranla internet kullanımının % 68 olduğu bir ülkede e-devlet uygulamaları bu kadar az kullanılıyor diye bir soru geliyor hemen insanın aklına.

E-devlet uygulamalarından en çok yararlanılan sahalar daha doğrusu milletimizin edevlet uygulamalarına en fazla rağbet gösterdiği yerler en başta Ssk, biraz açmak gerekirse Ssk ile ilgili Ssk borç sorgulama, Ssk gün sorgulama, Ssk ödeme işlemleri gibi genel Ssk işlemleri ile hukuki alacak verecek verileri ve cezai durumlar en başı çekmektedir. Nüfusunun büyük çoğunluğu internet kullanıcısı olan ama internet kullanıcı kitlesinin de büyük kısmının keyfi uygulamalar için interneti kullananların oluşturduğu bir toplumda bu kadar edevlet kullanmak çok bile görünüyor. Gerek e-devlet olsun gerekse başka işimizi kolaylaştırıcı ya da bilgilendirici, eğitici alanlar olsun ulusça pek fazla ilgimizi çekmeyen şeyler olarak algıladığımız şeyler arasında. Tıpkı kitap ve gazete okumaya bakışımız gibi. Toplumun bir kısmı elektronik hayata geçmiş hatta başkalarına da yardım etmekte yine aynı kısım kitap okuyor fakat diğer taraf malumunuz kolayı varken uğraşmayı pek sevmiyor. Olsun millet olarak bu böyle gidecek bir süre sonra okuruz, yazarız sonra da tartışırız belki daha sonra da edevlet miş neymiş bi bakalım deriz bakmışken de bir sürü hatasını buluruz ve sonunda bilen toplumların oluşturduğu kalite bize gelir bir gün.