Daha saglikli bir nesil icin ozel egitim



Her birey sağlıklı, mutlu bir hayat sürmek ister. Bazen sağlığımızı sonradan çeşitli sebeplerle kaybederiz bazense bu engel ve hastalıklar doğuştan bizimle varolabilir. Ancak herkes haklarını kullanma konusunda kanunlar nezdinde eşittir. Kimsenin yaşam hakkı, kamu hizmetlerinden yararlanma hakkı ,eğitim hakları hiçbir nedenle kısıtlandırılamaz. Her sağlıklı birey gibi, zihinsel ve fiziksel ve gelişim problemi olan çocuklar da bu haklara sahiptir. Ama bu çocuklarımızın elbette diğer çocuklarla aynı okullarda eğitim görmesine imkan yoktur. Bu çocuklar özel eğitim almak zorundadırlar ve özel ilgiye muhtaçtırlar. Doğuştan sahip oldukları tüm engelleri minimuma indirmek için hem aileleri hem de devlet tarafından sağlanan olanaklarla özel eğitim alarak engellerini minimuma indirmeye çalışılmalıdır. Devlet bu noktada engelli çocukların ailelerine belirli bir ödenek ayırır ve her çocuğun özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde alacakları eğitim masraflarını karşılar. Peki aileler bu ödeneğe nasıl sahip olurlar?

İlk olarak devlet hastanelerinden ‘özürlü sağlık raporu ‘ alınır ve daha sonra bu raporla Milli Eğitim Müdürlüğü’ ne bağlı olan rehberlik araştırma merkezlerine gidilir. Buradan da  ‘rehberlik araştırma raporu’ alınarak çocuğu yazdırmak istenilen özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine gidilerek kaydı yaptırılır. Bu merkez devletin özel eğitim merkezine verdiği ödenek dışında aileden herhangi bir para isteyemez. Her çocuk farklı bir özel eğitime ihtiyacı olduğu için, çocuklara yapılan yardımın miktarında da buna göre değişkenlik bulunur. Tüm çocuklara eşit ödenek yapılmaz. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde zihinsel engel, fiziksel yetersizlik, otizm, hiperaktivite, rett sendromu, down sendromu gibi birçok rahatsızlıkta rehabilitasyon hizmeti verilir. Rehabilitasyon bu konuda uzman kişilerce yapılır. Çocukların becerileri geliştirilerek engellerini en aza indirmeye, becerilerini geliştirmeye  ve günlük hayata uyum sağlamaları için çalışılır. Her çocuk için ayrı bir rehabilitasyon programı hazırlanır ve bu program doğrultusunda eğitime devam edilir.

Fakat devletin özel eğitim ve rehabilitasyon yardımına ihtiyacı olan çocuklara yaptığı tüm yardımlara rağmen bilinçsiz aileler çocuklarını bu merkezlere bazen göndermemektedirler. Bu aileler hem bu özel eğitim ve rehabilitasyon yardımının sonuç vereceğine inanmaz hem de yeterli bilgiye sahip olmadıkları için masraf yapacaklarını düşünürler. Özel eğitime muhtaç çocuklarını eve hapsedip , hatta çoğu zaman çocuklarından utanıp onları asosyal bir hayata mahkum ederler. Bu konuda gene devlete iş düşmektedir. Halkımızı  yaptığı yardımlar ve sahip oldukları haklar konusunda bilinçlendirmek zorundadırlar.  İster kapı kapı gezerek, ister basın yayın organlarından bir şekilde bu ailelere ulaşılmalıdır.