Av marketinden rapala alirken


Türkiye coğrafi konumu sebebi ile, bizleri çoğu konuda tatmin eden bir coğrafyada. Tarımda, hayvancılıkta, balıkçılıkta, doğal güzelliklerde vb. daha çoğu konuda çok bereketli bir ülkemiz var. Cennet memleketimiz bizi hiçbir konuda başka ülkelere özendirmez, aklımıza gelen herşeyi bize ziyadesiyle verir. Her yeri denizlerle çevrili olan Türkiye balıkçılık açısından ve balık çeşitleri konusunda da çok zengindir. Balıkçılıkla hayat sürdüren ciddi bir kesimin yanında, balık tutmayı hobi olarak yapanda çok sayıda insan vardır. Bilhassa İstanbul’da hava şartları ne olursa olsun sahil tarafından ne zaman gezinseniz onlarca insanı balık tutarken görebilirsiniz. Balık yakalamanın bu kadar sık yapıldığı bir ülkede av marketi tabi ki çok olacaktır. Ülkemizde birçok av marketi vardır ve buralarda eski tarzlardan yeni çıkan balık tutma şekillerinde kullanılan tüm malzemelere kolayca ulaşabiliriz. Balık tutarken, avcı canlı yemi her zaman kolay temin edemez. Bu işi kolaylaştırmak için birçok marka sahte yem yapmıştır. Bu sahte yemler konusunda dünyada ilk akla gelen tarz ise rapala’ dır. Rapala sahte yem konusunda bir fenomen haline gelmiştir. Çeşitliliği konusunda kendini ispat etmiş olan rapala Türkiye’ de de balıkçılıkla uğraşanların en çok tercih ettiği yöntemlerin başındadır. Rapala ile genellikle büyük balık yakalanmaktadır. Her balığın avında kullanılacak rapala çeşidi farklı olduğu kadar balık avlanacak saate göre de değişik renkte rapala kullanılmalıdır. Mesela:

Sabahları : mavi, siyah ve pembe rapala
Güneş tam dik konuma gelmeden önce : çok açık yeşil , pembe rapala
Tam öğlen saatlerinde : metal renkli rapala
Güneş çok açıksa : gri ve kahvrengi rapala
Akşam üzeri : kırmızı, turuncu parlak rapala
Dolunayda : metal renkli, gümüşi ya da parlak sarı
Gece karanlığında : fosforlu rapala kullanılması tavsiye edilir. Ziyaret edeceğiniz herhangi bir av marketi size tüm bu renkleri temin etme imkanı sağlayabileceği gibi hangi rapalayı kullanmanız gerektiği konusunda da bilgi verecektir.

Ülkemiz de son yıllarda jig ile balık tutma ise başka bir türdür. Jig yöntemi, genelde jig suni yemleri sarkıtarak düzenli aşağı yukarı hareketler veya düzensiz sarma ve bırakma deneyerek yapılan bir avlanma tekniğidir. Sığ sularda çok güzel sonuç vermez, iyi verim almak için akıntı olan sular veya boğaz geçişleri seçilmelidir. Yöntem gereği oltamızın seri hareketleri kaldırabilecek şekilde kaliteli bir olta ve kaliteli jig malzemeleri gerekir. jig malzemeleri de çeşitli boy ve renklerdedir. Avlanma stillerine göre farklı tipte jig malzemeleri tercih edilir. Aynı rapaladaki gibi jig malzemeleri tercihi konusunda da tecrübeli bir avcıdan tavsiye alınabilir ve doğru jig malzemelerini kullanabilirsiniz.